NOTA DE PREMSA
ACPV CONVOCA UNA CONCENTRACIÓ DAVANT EL PALAU DE LA GENERALITAT EN EL
DÈCIM ANIVERSARI DEL TANCAMENT DE LA RADIOTELEVISIÓ PÚBLICA
A l’acte està convidat el Comitè d’Empresa d’À Punt
Ara fa 10 anys (exactament, el 29 de novembre de 2013), el govern del PP presidit per Alberto Fabra va tancar la ràdio i televisió públiques valencianes, decisió que va provocar el rebuig de la societat valenciana i una extraordinària mobilització de denúncia. La decisió va significar deixar el País Valencià sense el seu mitjà d’informació de proximitat i sense un dels seus principals instruments de promoció social de la llengua pròpia, a més d’atemptar greument contra la indústria audiovisual valenciana i els milers de lloc de treball que representa.
El canvi de cicle social i polític va permetre que la societat valenciana poguera recuperar-se d’aquell triple colp informatiu, lingüístic i econòmic, i recuperar la seua ràdio i televisió públiques, ara amb el nom d’À Punt. Però, deu anys després, tornen les amenaces al nostre mitjà públic.
Els sindicats del Comitè d’Empresa d’À Punt (Intersindical Valenciana, CCOO-PV, UGT-PV i CSIF) han vingut denunciant des dels inicis l’ofec econòmic al qual està sent sotmesa la nostra radiotelevisió pública valenciana.
Un infrafinançament que, lluny de millorar, va camí de ser molt pitjor amb el nou govern. De fet, aquesta mateixa setmana hem conegut que PP-Vox han decidit abaixar encara més la compensació a À Punt, situant-la sota el 0,3% del pressupost autonòmic no financer. Una xifra que abans marcava el mínim d’inversió per part de la Generalitat i que segons José María Llanos, diputat de Vox, pot reduir-se encara més en pròxims exercicis.
A aquesta retallada cal afegir que À Punt serà la única radiotelevisió autonòmica de l’Estat que no estarà recolzada pressupostàriament pel seu govern en el cas que els tribunals fallen que ha de tornar diners de la liquidació d’IVA, un assumpte que afecta a tots els ens públics espanyols i que podria exigir la CVMC un desembossament d’11 milions d’euros.
L’ofec econòmic tindrà un cost immediat i directe sobre les empreses del sector audiovisual valencià, que veuran com el paper de motor del sector que significa la ràdio i televisió públiques quedarà seriosament compromès: sense pressupost, caldrà reduir, o fins i tot eliminar, contractacions i projectes, retallada que afectarà tant el sector (i la seua capacitat de contractació) com l’oferta de programació d’À Punt en el seu conjunt.
Encara més, el nou govern no a soles pretén retallar l’economia de l’ens, sinó que, mitjançant la llei d’acompanyament dels pressupostos, ha presentat proposta de modificació de la llei per rebaixar el quòrum necessari amb què es trien els membres del Consell rector, la qual cosa li assegurarà en la pràctica dominar el contingut d’À punt com mai havia passat fins ara. Un greu risc per a la independència informativa.
Davant aquesta situació, ACPV vol expressar la preocupació de la societat valenciana pel futur del nostre mitjà de comunicació de referència. Denunciem l’ofec econòmic i les amenaces que pateix À Punt, i reclamem al Govern valencià que retire les mesures recentment presentades per allunyar així el fantasme del tancament, com va passar en Canal 9.
Convoquem la societat valenciana a sumar-se a la defensa de la nostra ràdio i televisió pública, i a participar a la concentració que tindrà lloc el proper dimarts 28 de novembre, a les 19 hores, davant del Palau de la Generalitat, seu de la Presidència del Govern valencià, últim responsable del destí de la nostra ràdio i televisió.
À PUNT NO ES TOCA!
Volem una ràdio i televisió públiques valencianes de qualitat, amb un pressupost suficient i sense intervencionismes.
Versió pdf